The Replica Neolithic House at Çatalhöyük

Summary: 
The Replica House is located at the entrance to the site. The construction of the full-sized replica of a Neolithic house was started in 1997 under the direction of Mirjana Stevanović initially to experiment with the construction of Çatalhöyük houses
Cultural Narrative: 

Based on Chapter 25 by Ruth tringham of the printed version of Last House on the Hill:

The Replica House, located immediately on the left as you enter the site, is often the first stop for visitors if they recognize it for what it represents. The project to construct a replica of a Neolithic house was started in 1997 under the direction of Mirjana Stevanović, and is described by her in detail in Chapter 22 of the printed version of Last House on the Hill. Initially, the BACH project funded this enterprise as a means of carrying out experimental research into the construction of houses on the East Mound (Mirfjana Stevanovic describes this experimental research in Chapter 6 of the printed version of Last House on the Hill. As it was gradually completed, with decorated and plastered interior wall surfaces, platforms, movable items, storage rooms and containers, and an entry ladder, the replica became an important vehicle for the multisensorial experience of a Neolithic house, both for project participants (see Ruth Tringham's Chapter 26 in the printed version of Last House on the Hill) and for visitors. It was even used in 2004 as the location for a Discovery Channel TV docudrama with reenactments of Neolithic life